Svima nam je poznat neugodan miris rashlađenog zraka iz frižidera.Ostatak luka iz salate, riba od prošlog ručka ili zaboravljeni ostaci lazanje znaju se skrivati u stražnjem kutu naših frižidera nekoliko dana – ili  duže. Pa čak i kada bacimo ostatke, neugodan miris još uvijek ostaje. Postoji način da to spriječimo.

 

Prvi je korak temeljito čišćenje hladnjaka. Isključite aparat iz napajanja, izvadite sve police i ladice i premjestite hranu na hladnije mjesto (primjerice terasu ili drugi hladnjak). Potopite prijenosne police i posude iz frižidera u smjesu tople vode i deterdženta za posuđe. Obrišite fiksne dijelove frižidera krpom namočenom u smjesu sapunice  i malo octa. Osušite sve površine temeljito i vratite sve natrag u hladnjak.

 

Stavite otvorenu posudicu sode bikarbone u hladnjaku. Ostavite je tako da apsorbira neugodne mirise najmanje 24 sata. Nakon toga je možete baciti. Ako želite poboljšati učinak sode bikarbone, možete u frižideru ostaviti  svježe mljevenu kavu na tanjuriću 24 sata. Ako želite postići efekt svježeg mirisa iz hladnjaka, potopite nekoliko komadića vate u ekstrakt vanilije i ostavite ih u frižideru nekoliko sati. Također možete narezati naranču i staviti komadiće u otvorenu posudicu u frižider.

 

Spriječite neugodne mirise zauvijek

Obratite pažnju na temperaturu hladnjaka: savršena temperatura za pohranu hrane u hladnjaku je 5 do 7 stupnjeva. Smanjite li temperaturu, zapravo ćete postići gubitak energije, a povećate li temperaturu ubrzat ćete proces kvarenja hrane i pojačati neugodne mirise. Važno je i osigurati dobru cirkulaciju zraka u hladnjaku – dobar protok zraka osigurava bolje očuvanje hrane u svakom kutku hladnjaka. Kakav Vam je protok zraka u hladnjaku možete provjeriti tako da postavite mali termometar u različite dijelove hladnjaka i provjerite temperaturu na njima. Ako postoje velike razlike u temperaturi, to je siguran znak da trebate popravak hladnjaka kako bi Vam se omogućila dobra cirkulacija zraka unutar hladnjaka.

 

Čuvajte hranu ispravno

Držite hranu u hermetički zatvorenim posudama. To će vam pomoći da je dulje zadržite svježom, ali će i spriječiti da se neugodni mirisi prošire cijelim frižiderom. Nadalje, grupirajte hranu po odjeljcima. Frižideri često imaju posebne odjeljke za čuvanje voća i povrća, koji će bolje očuvati njihovu svježinu i okus. Barem jednom tjedno temeljito provjerite sadržaj vašeg frižidera. Držite ostatke hrane na jednoj polici pa ćete uvijek imati kontrolu nad time što je za bacanje, a što nije. Čim vidite prve znakove da se hrana počela kvariti, odmah je bacite, kako biste na vrijeme spriječili neugodne mirise.

 

Ako otkrijete da su loši mirisi u hladnjaku zbog istjecanja vode, slabe cirkulacije zraka ili nekog drugog kvara, obratite se servisu Mašinko. Mi ćemo Vaš hladnjak vratiti u funkciju u najkraćem roku, a nakon toga je važno pridržavati se gore navedenih savjeta i nastojati održati čistoću i umanjiti neugodne mirise iz hladnjaka.